U Akademiji vina Zagrebu u Samoborskoj c. upriličeno je jedinstveno, prvo takvo kušanje vina u nas: komparativna degustacija, i to graševina. Vina, 37 uzoraka podijeljena su i ocjenjivana u nekoliko serija, i to prema kvalitetnom i cjenovnom razredu, te prema zapremini posude u kojoj se prodaje.
Cilj nam je na našoj vinskoj sceni napokon uspostaviti odnos cijene i kakvoće, objasnio je Đuro Horvat, Agrokorov izvršni direktor za vinarstvo, dodavši kako je postignuta dobra kakvoća naših vina ali nije osigurana konkurentnost, što će postati osobito važno nakon ulaska u EU; i za proizvođače ali i za trgovce, ugostitelje, potrošače i druge u tom lancu. Logično da se startalo s graševinom, našom najzastupljenijom sortom čijeg se vina u nas troši najviše, čak 30 % svih količina, podsjetio je moderator Mladen Papak. Jedan od organizatora, Saša Zec najavio je da će se te degustacije nastaviti svakog mjeseca, s drugim sortama ali i prema regijama itd...s rezimeom na kraju godine.
Ocjenjivači su bili raznih struka, od enologa do specijaliziranih novinara. Najviše ocjene dobili su Krauthakerova kvalitetna graševina u kategoriji litrenih vina cjenovnog razreda od 25 do 26 kn; graševina Iločkih podruma kvalitetna od 0,75 l i od 32 do 65 kn; vrhunska podruma Belje u 0,75 l i od 55 do 90 kn te vrhunska Iločkih podruma u 0,75 l i od 55 do 63 kn.